Юридичні наслідки керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Відповідальність за керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції визначено статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП).

Так, керування транспортними засобами особами в стані алкогольного сп’яніння, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного сп’яніння тягнуть за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 17 000 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 рік (ч. 1 ст. 130 КУпАП).

Правопорушення фіксується шляхом складання протоколу про адміністративне правопорушення працівником поліції.

Такий протокол з матеріалами направляються поліцією до районного суду за місцем вчинення правопорушення.

Строк розгляду такого протоколу – до 1 року. У місті Києві такі протоколи розглядаються судами, як правило, протягом 2 місяців з моменту вчинення правопорушення.

Суд виносить постанову про визнання особи винуватою у вчиненні правопорушення або про закриття провадження у справі.

Орієнтовно 99% справ про притягнення особи до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП є такими, що визнають особу винуватою.

Варто знати, що у разі складання протоколу про адміністративне правопорушення ч. 1 ст. 130 КУпАП у водія працівником поліції вилучається посвідчення водія та натомість йому видається тимчасовий дозвіл на право керування транспортними засобами строком на 3 місяці з можливістю продовження до року. Також, згідно чинного законодавства повинне здійснюватися вилучення автомобіля, проте на практиці автомобіль вилучають рідко.

Підставами закриття провадження у справі можуть бути порушення працівниками поліції порядку огляду особи на стан алкогольного сп’яніння та неправильне заповнення протоколу або ж визнання особи такою, що була змушена сісти за кермо транспортного засобу у стані алкогольного сп’яніння.

Нормативна база:

КУпАП (посилання https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#top), 

Інструкція з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, затверджена наказом МВС України від 07.11.2015 №1395 (посилання https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1408-15#Text),

Інструкція про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, затверджена наказом МВС України, МОЗ України від 09.11.2015 №1452/735 (посилання https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1413-15#Text), 

Порядок направлення водіїв транспортних засобів для проведення огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, і проведення такого огляду, затверджений постановою КМУ від 17.12.2008 №1103 (посилання https://www.kmu.gov.ua/npas/180286166), 

Інструкція із застосування органами та підрозділами поліції технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, затверджена наказом МВС України від 18.12.2018 №1026 (посилання https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0028-19#Text).