Як нотаріально посвідчити документи за кордоном?

Як відомо, певні документи потребують нотаріального посвідчення з метою їх дії на території України.

Якщо ж ви знаходитесь за кордоном і вам необхідно нотаріально посвідчити документ для його подання до відповідних державних органів, фізичних чи юридичних осіб на території України, то ви можете звернутись до дипломатичного представництва та консульської установи України на території держави, у якій ви знаходитесь.

Чинним законодавством України передбачено, що Консульські установи України вчиняють такі нотаріальні дії, зокрема:

-  посвідчують правочини (договори, заповіти, довіреності тощо), крім іпотечних договорів, договорів про відчуження та заставу житлових будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, земельних ділянок, об’єктів незавершеного будівництва та майбутніх об’єктів нерухомості, іншого нерухомого майна, що знаходиться в Україні;

-  видають свідоцтва про право на спадщину;

-  видають свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя;

-  засвідчують вірність копій документів і виписок з них;

-  засвідчують справжність підпису на документах;

-  засвідчують вірність перекладу документів з однієї мови на іншу;

-  посвідчують факт, що фізична особа є живою;

-  посвідчують факт перебування фізичної особи в певному місці;

-  посвідчують тотожність фізичної особи з особою, зображеною на фотокартці;

-  вчиняють виконавчі написи.

За вчинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України справляється консульський збір у визначених законодавством розмірах.

Нотаріальне діловодство в дипломатичних та консульських установах України за кордоном ведеться виключно українською мовою.

Довіреності, заяви та інші документи підписуються заявником особисто в присутності консульської посадової особи.

Консульська посадова особа не приймає для вчинення нотаріальних дій документи, якщо вони не відповідають вимогам законодавства України, можуть за своїм змістом завдати шкоди інтересам України, або містять відомості, що порочать честь і гідність громадян.

Не приймаються для вчинення нотаріальних дій документи, що мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережені виправлення, а також документи, написані олівцем або чорнилами, що зникають.

Як правило, з метою отримання відповідних послуг в консульській установі потрібно завчасно записатись на прийом. Тому варто у кожному випадку зателефонувати до відповідної консульської установи та попередньо погодити всі деталі щодо посвідчення документів.