Як не платити до ПФУ при купівлі квартири?

При купівлі вами першої квартири нотаріус перевіряє наявність квитанції про сплату 1% збору до Пенсійного фонду України. 

Чи знали ви, що такий збір можна не платити (завчасно підготувавши документи) або відшкодувати у судовому порядку (без строків давності)?    

Відповідно до п. 9 статті 1 Закону України «Про збір на обов’язкове пенсійне страхування» платниками збору на обов`язкове державне пенсійне страхування є підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та фізичні особи, які придбавають нерухоме майно, за винятком державних підприємств, установ і організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів, установ та організацій іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, а також громадян, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше.      

Таким чином, якщо ви придбали ваше перше житло і сплатили до Пенсійного фонду України збір у розмірі 1% від вартості квартири, то ви можете повернути такий збір у судовому порядку, незалежно від строку давності, коли було придбано таке житло.      

Важливо, що у вас, окрім придбаного першого житла, не повинно бути у власності іншого житла або його частки, ні придбаного, ні подарованого, ні приватизованого.      

Також, з 2020 року введено механізм, при якому ви можете не сплачувати 1% збору до Пенсійного фонду України, якщо ви придбаватимете своє перше житло. Для цього необхідно завчасно зібрати документи та пред’явити їх та відповідну заяву нотаріусу під час укладання угоди купівлі-продажу такого житла.