Як без штрафів відтворювати музику в закладах громадського харчування?

Як не попастися на штрафи через нелегальне відтворення музики в закладах громадського харчування:

1) Необхідно укласти договір з Організацією колективного управління (далі - ОКУ), яка внесена до Реєстру організацій колективного управління. Реєстр розміщено на сайті Мінекономіки (посилання – https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=2e29db4f-7ddf-49bc-bc06-608a149d0d69&title=KolektivneUpravlinniaUSferiAvtorskogoPravaISumizhnikhPrav.

ОКУ надає право на використання як українських, так і іноземних виконавців.

Вартість залежить від посадочних місць у закладі.

2) Дозволяється безкоштовно та без дозволів використовувати музику, яка не охороняється авторським правом – народну музику, або класичну музику – де від дати смерті автора пройшло 70 років. Потрібно бути уважними, щоб така використовувана музика не була перезаписана іншим виконавцем або у новому аранжуванні.

3) Можна знайти авторів чи виконавців, які готові надавати свою музику безоплатно та підписати з ними відповідний договір.

За нелегальне відтворення музики в закладах громадського харчування (публічне відтворення) може наступити така відповідальність:

1. Цивільна – наступає у випадку, коли автор чи власник суміжних/авторських прав звертаються до суду. Сума стягнення може бути різною та включати в себе, зокрема, відшкодування збитків через порушення авторського права, відшкодування упущеної вигоди, виплата компенсації, моральна шкода.

2. Адміністративна (ст. 51-2 КУпАП) – виникає на підставі рішення суду, за наслідками розгляду протоколу, складеного відповідними державними органами (органами Національної поліції, Державної податкової служби України, державними інспекторами з питань інтелектуальної власності, державними інспекторами сільського господарства).

Така відповідальність тягне за собою накладення штрафу від десяти (170 грн) до двохсот (3400 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання і матеріалів, які призначені для її виготовлення.

3. Кримінальна відповідальність (ст. 176 Кримінального кодексу України) – карається штрафом від двохсот (3400 грн) до тисячі (17 000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.