Скільки готівкової валюти можна вивозити з України ?

Фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро, без письмового декларування митному органу.

Обмежень щодо максимальної суми/вартості валютних цінностей, які фізична особа може ввозити на митну територію України, законодавством не встановлено.

За умови вивезення за межі України готівкових коштів, що перевищують в еквіваленті 10 000 євро, такі кошти повинні бути письмово задекларовані.

Бланк декларації затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 року № 203 та міститься за посиланням – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/203-2019-п#Text.

Звертаю увагу, що зі зворотнього боку декларації міститься інформація щодо порядку її заповнення.

Разом із заповненою декларацією для митного контролю та митного оформлення товарів громадянином або уповноваженою особою подаються такі документи:

• документи, що посвідчують особу та підтверджують країну постійного проживання громадянина або уповноваженої особи;

• документи, що підтверджують зняття готівки з власних рахунків у банках та придбання особою банківських металів у банках та/або Національному банку;

• документи, що підтверджують законність походження валютних цінностей.

Документами, що підтверджують законне походження валютних цінностей можуть бути, зокрема: податкова декларація про майновий стан і доходи, договір (дарування, купівлі-продажу тощо), свідоцтво про право на спадщину, довідка про доходи (про нарахування заробітної плати/отримання доходу від підприємницької діяльності) з місця роботи тощо.

Тобто, чинним законодавством не обмежено суми готівкової валюти, яку можна вивозити за межі України, за умови її митного декларування та підтвердження законного походження.

Посилання на законодавство:

https://customs.gov.ua/informatsiia-dlia-gromadian

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2473-19#Text

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0003500-19#Text

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17#Text