Щодо окремих питань прийняття спадщини.

Розповідаю про власний кейс.

У 2005 році батько склав заповіт, яким на випадок своєї смерті заповів сину усе майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде належати на день смерті і те, на що за законом буде мати право.

У 2017 році батько помирає, залишивши спадкове майно у виді житлового будинку та земельної ділянки.

У 2024 році син знаходить заповіт і подає його нотаріусу з метою прийняття спадщини.

Проте, постановою приватного нотаріуса по спадковій справі відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно по заповіту після смерті батька, в звʼязку з пропущенням строку для прийняття спадщини.

Згідно зі ст. 1217 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

До складу спадщини, як це передбачено статтею 1218 ЦКУ, входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до положень ст. 1223 ЦКУ право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до приписів ЦКУ (статті 1268, 1269) спадкоємець за заповітом або за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати у строк шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1270 ЦКУ), до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Частиною третьою статті 1272 ЦКУ передбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Таким чином, з урахуванням норм ЦКУ адвокатом було підготовлено та направлено до суду позовну заяву про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, у якій зазначено причини пропуску строку для прийняття спадщини з проханням до суду визнати такі причини поважними.

За наслідками аналізу судової практики в аналогічних спорах за 2024 рік виявлено сотні таких судових рішень та не виявлено рішень, в яких судом відмовлено у визначенні додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Поради адвоката:

Якщо ви є спадкоємцем за законом чи заповітом, після смерті спадкодавця в якомога коротший термін зверніться до органу місцевої влади або нотаріуса за консультацією щодо порядку ваших дій з метою прийняття спадщини.

Як правило, при прийнятті спадщини виникає ряд питань щодо підтвердження родинних звʼязків, підтвердження права власності на майно спадкодавцю тощо та, відповідно, виникає необхідність поновлення, оформлення таких або додаткових документів.

Якщо вам відомо про наближення смерті спадкодавця, у якого на праві власності наявне рухоме чи нерухоме майно, то з метою уникнення проходження процедури спадкування, можна завчасно оформити договір дарування такого майна на відповідних осіб.