Що потрібно знати про строковий трудовий договір?

Статтею 23 Кодексу законів про працю України (далі – КЗППУ) передбачено, зокрема, що трудовий договір може бути укладено на визначений строк, встановлений за погодженням сторін.

Строковий трудовий договір укладається у випадках коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням: 

характеру наступної роботи,

або умов її виконання, 

або інтересів працівника 

та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Таким чином, враховуючи інтереси особи та за наявності відповідних причин, таку особу можливо прийняти на роботу на умовах строкового трудового договору.

При цьому, причини прийняття на роботу на умовах строкового трудового договору повинні бути вказані в заяві особи про прийняття на роботу та в наказі про прийняття на роботу.

Підставами припинення трудового договору є закінчення строку (пункти 2 і 3 ст. 23), крім випадків, коли трудові відносини фактично тривають і жодна з сторін не поставила вимогу про їх припинення (п. 2 ст. 36 КЗППУ).

Згідно зі статтею 39-1 КЗППУ, якщо після закінчення строку трудового договору  трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк.

Трудові договори, що були переукладені один чи декілька разів, за винятком випадків, передбачених частиною 2 статті 23, вважаються такими, що укладені на невизначений строк.

Висновки:

Роботодавець може укладати з новими працівниками строкові трудові договори на визначений строк.

При цьому, обов’язково повинна бути заява особи про прийняття на роботу на умовах строкового трудового договору з зазначенням відповідної причини.

Також в наказі про прийняття на роботу повинна бути вказівка про врахування інтересів особи та причини, у зв’язку з якими особа приймається на роботу на умовах строкового трудового договору.

Після закінчення дії строкового трудового договору, якщо особа фактично продовжує працювати, трудові відносини вважаються такими, що укладені на невизначений строк.

Якщо Роботодавець бажає припинити трудові відносини з особою, прийнятою на роботу на умовах строкового трудового договору, то приймається наказ про звільнення з роботи такої особи на підставі пункту 2 статті 36 КЗППУ (підстава: наказ про прийняття на роботу на умовах строкового трудового договору).

За консультацією з питань трудового права ви можете звернутись до адвоката за посиланням https://t.me/HalynaKatamai.

Подякувати адвокату за корисну інформацію можна тут: 5457082237629089