податкова перевірка покупців нерухомості.

Відповідаючи на ваше питання, сьогодні хочу пояснити що таке податкова перевірка покупців нерухомості.

Наказом Міністерства юстиції України від 31.01.2022 №280/5/41 (набув чинності 05.02.2022) затверджено Порядок електронної взаємодії інформаційних систем Міністерства юстиції України та Державної податкової служби України щодо підтвердження відомостей про фізичну особу під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Зазначеним порядком встановлено механізм, згідно якого держреєстратори, нотаріуси та інші уповноважені особи подають до ДПС України запити про підтвердження даних фізичних осіб даним Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. 

Такі запити формуються через Державний реєстр речових прав на нерухоме майно на етапі прийняття заяви від фізичної особи про проведення реєстраційних даних.

Наскільки я розумію, такі запити та відповіді на них будуть миттєві.

Запит містить наступну інформацію про фізичну особу щодо якої проводиться державна реєстрація речових прав на нерухоме майно: 

1) ПІБ та

2) РНОКПП або серія та номер паспорта.

Ніякої іншої інформації щодо фізичної особи у податкового органу не запитуватиметься.

Зазначену процедуру створено з метою проведення ідентифікації та верифікації осіб, відомості щодо яких містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, на підставі відомостей, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.

Таким чином, зазначена процедура не є податковою перевіркою в розумінні Податкового кодексу України.