Податківці повертаються до перевірок

Очікується, що з липня місяця цього року можливе повернення податкових перевірок бізнесу.

Нагадую, що станом на сьогоднішній день на проведення документальних планових та позапланових перевірок (за виключенням певних категорій) встановлено мораторій у звʼязку з дією воєнного стану (пп. 69.2 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України). 

Що ж потрібно знати бізнесу якщо у вас очікується податкова перевірка.

По-перше, при перевірці податківці в першу чергу перевіряють первинну документацію, що підтверджує проведені господарські операції. Тому, у кожного бізнесу на кожну господарську операцію повинен бути пакет підписаних документів (договір, видаткові накладні, акти виконаних робіт, ТТН, виписки по рахунку тощо).

По-друге, потрібно знати алгоритм дій при перевірці. Наприклад, першочергово потрібно перевірити наявність у перевіряючих направлення та наказу на проведення перевірки, їх службові посвідчення. Також вказані документи потрібно перевірити на наявність обов’язкових реквізитів. Потім приймається рішення про допуск або недопуск до проведення перевірки. 

Зокрема, я готую письмові алгоритми дій при перевірці для бізнесу, які допомагають уникнути при перевірці зайвих хвилювань, чітко розуміти свої права, права та обов’язки перевіряючих і, як наслідок, приймати при перевірці правильні рішення.

По-третє, завжди можна оскаржити результати перевірки в адміністративному чи судовому порядку, якщо права бізнесу при перевірці було порушено.

Таким чином, я рекомендую бізнесу навести лад у первинній документації, призначити відповідальних осіб у випадку проведення перевірки та пропрацювати алгоритм дій при перевірці.

Як то кажуть «підготовлений - озброєний».