Основні моменти сплати транспортного податку

Об'єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2022 році – 2 437 500 грн) (пп. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 Податкового кодексу України).

Зазначена вартість визначається Мінекономіки за відповідною методикою, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об'єму циліндрів двигуна, типу пального.

Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року Мінекономіки на своєму офіційному сайті розміщує перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком у відповідному році (https://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA).

Ставка транспортного податку становить – 25 000 гривень за календарний рік.

До 1 липня поточного року фізичній особі за місцем її реєстрації надсилається податкове повідомлення-рішення, в якому вказано суму та реквізити для оплати. 

Транспортнний податок сплачується фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

У разі спливу 5 років з дати випуску автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) 5 років.

У разі переходу права власності на автомобіль від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений автомобіль, а новим власником - починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей автомобіль.