Основні дії, якщо прийшли з обшуком

Поговоримо про основні моменти проведення ОБШУКУ, а саме покрокову інструкцію дій, якщо до вас/на ваше підприємство прийшли з ОБШУКОМ.

Перше що потрібно, це викликати адвоката.

Незалежно від стадії обшуку слідчий, прокурор, інша службова особа, яка бере участь у проведенні обшуку, зобов’язані допустити на місце його проведення захисника чи адвоката, повноваження якого підтверджуються (ч. 1 ст. 236. КПК України).

Адвокат зробить все можливе, щоб слідчі дії відбулись у межах чинного законодавства та надасть можливу підтримку особам, у яких проходить обшук або працівникам підприємства, які присутні при обшуку.

Друге – отримати від працівників правоохоронних органів копію ухвали суду про дозвіл на проведення обшуку та перевірити наявність та відповідність обов’язкових відомостей, перелік яких міститься у частині 2 ст. 235 КПК України.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред’явлена ухвала і надана її копія (ч. 3 ст. 236 КПК України).

Третє – вимагати відеофіксацію проведення слідчої дії та ведення протоколу обшуку, а також внесення до протоколу обшуку всіх ваших заяв.

Обшук житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді в обов’язковому порядку фіксується за допомогою аудіо- та відеозапису (ч. 10 ст. 236 КПК України).

Четверте – перевірити наявність 2 понятих (незацікавлених осіб), які повинні бути присутніми при кожній дії слідчого, в тому числі і при оформленні протоколу обшуку.

П’яте – вимагати видати вам копію протоколу обшуку і всіх доповнень до нього.

Звичайно, це лише основні моменти, які варто взяти на замітку.