Оподаткування продажу нерухомого майна

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна визначено статтею 173 Податкового кодексу України. У свою чергу, ставки податку з продажу нерухомого майна встановлені статтею 167 Податкового кодексу України.

Так, на сьогоднішній день встановлено наступний порядок оподаткування обʼєктів нерухомого майна:

Не оподатковується 1 раз протягом звітного податкового року, за умови перебування такого майна у власності платника податку більше 3 років, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну): житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (п. 172.1. ст. 172 ПКУ).

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року другого об’єкта нерухомості, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного у пункті 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою 5% (п. 172.2. ст. 172 ПКУ).

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів нерухомості, або від продажу другого та наступних об’єктів нерухомості, не зазначених у пункті 172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою 18%, крім випадків, якщо зазначене у цьому абзаці майно отримано платником податку у спадщину (п. 172.2. ст. 172 ПКУ). Дохід від продажу об’єктів нерухомості, зазначених у цьому абзаці, може бути зменшений на документально підтверджені витрати на придбання об’єкта нерухомості, розташованого на території України.