Коли фізичні особи підпадають під фінансовий моніторинг

Фінансовий моніторинг (фінмоніторинг) – діяльність із виявлення незаконно отриманих доходів та запобігання фінансуванню тероризму. 

Здійснюючи фінмоніторинг, банки і небанківські фінансові установи перевіряють клієнтів та аналізують їхні фінансові операції. У разі виявлення підозрілих операцій банки інформують Державну службу фінансового моніторингу (Держфінмоніторинг) та правоохоронні органи України.

Яка сума фінансової операції фізичної особи є підставою для здійснення фінмоніторингу? 

Відповідно до постанови Правління НБУ від 23.03.2022 № 60,  банк зобов’язаний уточнювати джерело походження коштів, якщо сума готівкових фінансових операцій, становить понад 400 тис. грн або рівноцінну суму у валюті. 

Певні банківські установи встановили нижчий поріг суми для проведення фінмоніторингу.

Крім того, запит може бути зроблено, якщо банк побачать нетипові для фізичної особи фінансові операції, чи операції, які не відповідають фінансовому стану такої фізичної особи.

Чи обов’язково нотаріус повідомляє Держфінмоніторинг про фінансові операції, у випадку посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна, за умови, що сума такої операції дорівнює чи перевищує 400 тис. грн?

Варто зазначити, що нотаріус повідомляє Держфінмоніторинг про фінансові операції з посвідчення договору купівлі-продажу нерухомості на суму, що дорівнює чи перевищує 400 тис. грн або дорівнює чи перевищує суму в іноземній валюті еквівалентну 400 тис. грн, лише у випадку, якщо у нього виникають підозри, що такі операції пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом або якщо вони пов’язані, стосуються або призначені для фінансування тероризму.

Водночас, сам по собі факт посвідчення нотаріусом відповідного договору не є безпосередньою підставою для повідомлення Держфінмоніторингу про таку фінансову операцію.

Отже, якщо все ж таки вам потрібно здійснити фінансову операцію, яка підпадає під фінмоніторинг, то потрібно зібрати та надати до банку документи на підтвердження легального отримання власних готівкових коштів, які внесено до банку.

Такими документами можуть бути:

• довідка про заробітну плату за попередні періоди;

• документи про продаж або здачу в оренду майна, реалізацію продукції або надані послуги;

• документи, що підтверджують набуття права на спадщину або на скарб чи виграш у лотерею;

• довідка органу доходів і зборів про отримані доходи і сплачені з них податки;

• копія податкової декларації з відміткою контролюючого органу;

• копія декларацій, які подають політично значущі особи;

• будь-які інші виписки, довідки чи квитанції, що підтверджують джерела походження коштів.