Cтягнення аліментів за межами України

Причини необхідності стягнення аліментів за кордоном:

• платник аліментів фактично не проживає в Україні і немає можливості з ним встановити контакт;

• платник аліментів переїхав працювати/проживати за кордон та не виконує наявні аліментні зобов’язання;

• платник аліментів ухиляється від сплати аліментів та вважає, що за кордоном у нього відсутній обов’язок сплачувати аліменти та відсутні наслідки невиконання аліментних зобов’язань;

• платник аліментів офіційно працює за кордоном та хоче офіційно сплачувати аліменти, але ні він, ні отримувач аліментів не знають як юридично це оформити.

Стягнення аліментів за кордоном врегульовано Конвенцією ООН про стягнення аліментів за кордоном від 20 червня 1956 року (Нью Йорк). Україна ратифікувала Конвенцію ООН 19 жовтня 2006 року. Сторонами Конвенції ООН є 61 держава.

Конвенція ООН дозволяє вирішувати питання, що пов’язані із здійсненням батьківських прав і виконанням обов’язків матеріального характеру, незалежно від громадянства і місця проживання батьків і дітей. Цей обов’язок є однаковим для всіх, незалежно від того, в якій країні проживає той з батьків, який повинен його виконувати.

Крім того, Україна також 01 листопада 2013 року ратифікувала Конвенцію про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання від 23 листопада 2007 року.

Конвенція ООН є основною для країн-учасниць. 

При цьому, якщо між Україною та іноземною державою укладено інший міжнародний договір, який регулює юридичні питання стягнення аліментів за кордоном, то можуть застосовуватися положення такого міжнародного договору.

Як стягнути аліменти за кордоном:

1) Звернутися до компетентного органу іноземної держави, де проживає платник аліментів із заявою про встановлення рішення щодо аліментів (тобто в судовому порядку за законодавством іноземної держави).

або

2) Звернутись до суду в Україні із позовною заявою про стягнення аліментів. Питання щодо сплати аліментів в Україні регулюється Сімейним кодексом України. 

У подальшому із рішенням суду звернутися до компетентного органу іноземної держави, де проживає платник аліментів, із клопотанням про визнання та надання дозволу на виконання рішення суду України про стягнення аліментів.

Таке звернення відбувається наступним шляхом: до Міністерства юстиції України через територіальне управління юстиції подається клопотання про визнання і виконання рішення суду України про стягнення аліментів як стягувачу, адресоване компетентному органу (суду) іноземної держави.

Міністерство юстиції України, у випадку належного оформлення клопотання, направляє його до центрального органу запитуваної Договірної держави.

Надалі, Міністерство юстиції України письмово повідомляє заявника про хід та результати розгляду клопотання, у випадку отримання відповідної інформації від іноземних органів.

Іноземна держава може відмовити у виконанні судового рішення України у наступних випадках:

• не встановлено достовірності судового доручення;

• договірна Сторона, на території якої судове доручення підлягає виконанню, уважає, що це може зашкодити її суверенітету чи безпеці.