Цікавимі зміни до Податкового кодексу України, які набули чинності з 01.01.2022

Починаючи з 1 січня 2022 року, податкові органи наділено можливістю застосовувати тимчасове обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента – боржника за межі України як забезпечувальний захід виконання судового рішення або рішення керівника контролюючого органу про стягнення суми податкового боргу.

Відповідні зміни внесено до статей 14, 20, 87 та 91 Податкового кодексу України, статей 283 і 289-2 Кодексу адміністративного судочинства України та статті 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України».

Таке обмеження може запроваджуватись виключно на підставі рішення суду. Справи про тимчасове обмеження в праві виїзду за межі України розглядають відповідні адміністративні суди.

Тимчасове обмеження в праві виїзду за межі України може застосовуватися до керівника платника податків – юридичної особи або постійного представництва нерезидента за наявності у такого платника податків податкового боргу, при одночасному дотриманні наступних умов:

- сума податкового боргу перевищує 1 мільйон гривень, та

- такий податковий борг не був погашений протягом 240 календарних днів з дати вручення платнику податків податкової вимоги.

З метою інформування керівника платника податків-боржника про застосування щодо нього тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України передбачається ведення Реєстру керівників платників податків-боржників, який буде публічним та буде оприлюднюватись на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України.