Чи варто ототожнювати адвоката з клієнтом?

На сьогоднішній день гострим є питання надання українськими адвокатами правової допомоги російським військовим, які притягуються до кримінальної відповідальності.

Варто зазначити, що у суспільстві часто прийнято ототожнювати адвоката з клієнтом і робити висновок, що адвокат такий же як і його клієнт.

У випадку із представництвом українськими адвокатами росіян суспільство часто реагує негативно і багато хто вважає, що українські адвокати не повинні надавати правову допомогу росіянам.

Однак тут варто розуміти, що Україна є правовою державою. Тобто ми всі повинні дотримуватись чинного законодавства України та міжнародного законодавства.

Крім того, всі ми бажаємо, щоб кожен росіянин, який вчинив злочин на території України поніс законне покарання.

І тут важливо розібратись. Адже, по-перше, адвокат не допомагає злочинцю уникнути покарання. По-друге, адвокат не заперечує злочину і не виправдовує його. По-третє, адвокат не є співучасником злочину.

Натомість, адвокат виконує конституційну функцію, яка допомагає правосуддю забезпечити дотримання прав людини. 

При цьому, відсутність адвоката у кримінальному процесі є порушенням права на захист.

Тобто, якщо росіянинам, щодо яких відкрито кримінальне провадження, не буде надано захисника (адвоката), то таких росіян неможливо буде судити і, відповідно, притягнути до відповідальності.

Також окремо варто зазначити, що адвокати, які у визначеному законом порядку надають безоплатну правову допомогу (БПД), отримують завдання від відповідних органів. Тобто такі адвокати зобов‘язані виконувати покладені на них обов‘язки і не завжди мають можливість обирати кого їм захищати.

Таким чином, не варто ототожнювати адвоката з клієнтом.

Якщо адвокат здійснює представництво російського злочинця, то такий адвокат допомагає державі виконувати норми міжнародного права і законно притягнути таку особу до відповідальності за скоєний злочин.