Чи можливо повернути

Доброго дня. Поділитись з вами досвідом щодо повернення майна, вилученого у ході проведення обшуку.

Ситуація: у клієнта понад рік тому було проведено обшук та вилучено ряд майна, яке йому належить. Клієнт був присутній при обшуку, жодних скарг, клопотань до правоохоронних органів чи до суду не подавав. Клієнту в рамках кримінального провадження жодних підозр, обвинувальних актів не вручалось. Досудове розслідування у кримінальному провадженні (далі – КП) ще триває.

Мною було обрано та застосовано наступну стратегію:

- направлено ряд адвокатських запитів, щоб отримати інформацію щодо стану КП та статусу клієнта в межах даного КП, а також отримати необхідні для подальшої роботи документи;

- отримано від клієнта документи на підтвердження права власності на вилучене майно та підтвердження використання такого майна у власній підприємницькій діяльності;

- проведено аналіз отриманої інформації та документів;

- підготовлено та направлено до суду клопотання про скасування арешту майна (в порядку ст. 174 КПК України), з обґрунтуванням, що в подальшому накладенні арешту на майно відпала потреба.

За результатом, ухвалою суду клопотання задоволено – скасовано арешт накладений на майно.

Варто знати, що на тимчасово вилучене під час обшуку майно повинен бути накладений арешт. Клопотання про арешт майна подається прокурором/слідчим не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна. Якщо таке клопотання не подано, то майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Якщо ж арешт на майно не накладався і таке майно не повернуто особі, у якої його було вилучено, то до суду можна подати скаргу на дії слідчого/прокурора в порядку ст. 303 КПК України.